Tere kõigile!
Tegemist 1989 aasta 730i millel on mootor vahetatud 735i aastaid tagasi, ise ei ole mootorit vahetanud.
Mure on järgmine, umbes 2 kuud tagasi suri auto sõidu pealt välja. Alguses hakkas mootor imelikult töötama, sõbra juurde jõudes hakkas puterdama, armatuuris viskas kõik tuled põlema ning hetk hiljem suri auto välja ega käivitunud enam. Kodus viga otsides selgus, et aku oli täiesti tühi. Pärast aku täislaadimist on auto alati ilusti käivitunud, kuid multimeetriga mõõtes selgus, et süsteem ei lae. Samuti ei põlenud süüdet sisse keerates armatuuris akutuli.
Kuna tegemist on 35 aastat vana autoga, võttis uue generaatori ja varuosade leidmine aega. Lõpuks leidsin eBayst Saksamaalt taastatud generaatori.
Eile monteerisin selle peale, kuid probleem säilib, auto ikka ei lae ja akutuli ei põle.
Mida olen seni diagnoosinud ja proovinud: Ergutuse (D+) kontroll ja testsildamine. Mõõtsin pinget originaalse D+ juhtme ja OBD juhtme vahel (kui võti on 2. astmes ja mootor ei tööta) – vool puudus täielikult (näitas olematut voolu). Uus juhe on veetud ja olemas. Vedasin uue püsiva juhtme OBD-pistiku (PIN 12) ja generaatori D+ klemmi vahele (ühendasin juhtme pistiku alt vanast sinisest D+ juhtmest). Pärast seda hakkas armatuuris akutuli põlema ja auto käivitus nagu alati peale aku laadimist. Uus probleem uue juhtmega, kui auto käib, siis laadimist ikka pole ning lisaks akutulele põleb nüüd ka ABS-i tuli, kui panin prooviks vana (originaal) D+ juhtme tagasi, hakkas multimeeter järsku näitama aku pealt pinget (11... midagi volti), mida varem üldse ei näidanud. proovisin ka laadimise sundimist, proovisin hetkeks (1–2 sekundiks) sildada OBD-pistiku PIN 12 ja PIN 14 vahelist ühendust, et laadimist sundkäivitada. Originaaljuhtmega seda sildamist proovides ei juhtunud mitte midagi. Uue veetud D+ juhtmega hakkas generaator tegema rasket häält (sai koormuse taha), kuid akutuli ära ei kustunud ja reaalset laadimist ikkagi ei tekkinud ei julgenud rohkem, kui hetkeks peale jätta kuna nagu olen asru saanud, siis nii võib geneka dioodisild puru minna või üldse auto põlema minna. Olen kontrollinud maandus ja kaitsmed, vedasin käivituskaabliga ajutise lisamaanduse mootori ja kere vahele, et välistada massiprobleem ka see midagi ei muutnud. Kontrollisin üle kaitsmekarbi kaitsmed. Vaatasin üle ka tagaistme all olevad plekk-kaitsmed (80A ja 15A) – testriga mõõtes on need terved.
Ideed on täiesti otsas, olen omast arust interneti läbi kamminud, kas keegi oskab öelda milles võiks veel viga olla või kust kohast peaks järgmisena otsima?
Ma tänan kõiki kaasa mõtlejaid!