Siin on korras auto tahmapiiraja, millega on ilusti ülevalt jõudu, suitsu peeglist näha ei ole (neile, kes varem näinud ei ole, siis teljed on õhukogus/pööre ning numbrid on AFR):

Siin on tahmapiiraja, mis oli esimesel seadel vajalik Jaagu autol, et ülevalt üldse mingit jõudu oleks ning, et see täiesti ära ei vajuks:

Pange tähele, et alates 3000 rpm-st on seal üsna ulmenumbrid. Kui reaalselt oleks selline segu, siis mootor ei saakski normaalselt käia. Tegelikkuses aga oli õhulugeja signaal madalam, kui peaks olema, sellest tulenevalt arvutas mootoriaju ka kütusesegu valesti. Ehk siis, küsitava 12 asemel oli tegelikult 14.0 kanti.
Edasi tahmapiiraja, milleni ma jõudsin lühikesel näppimisel teist korda, kusjuures teisel korral esimese seadega autot proovides oli tagant väga palju tahma. Mis vahepeal juhtunud oli, et äkki õhulugeja näit sama boosti juures 20% suuremaks läks, auto rohkem tahmama hakkas ning piisas oluliselt mõistlikumast tahmapiirast pole mul teada:

Endiselt on ülevalt asi liiga rikas kaardis, kuid 1050 peale õhk 3000 rpm-i juures ei jõudnudki. Tegelikult peaks seal olema veel üle 1100 mg/hub. Võimalik, et peale sisselaske demonteerimist midagi muutus veel - seda ma ei tea.
Fakt on see, et teisel korral käitus auto teistmoodi ning õhukogus oli oluliselt reaalsusele lähemal, kuid mitte see, mis peaks olema. Tahmapiiraja pidi ikkagi tegema ülevalt oluliselt rikkama, kui tavaliselt selleks, et ülevalt jõukadu ei oleks. Seejuures oli ilm väljas soojem.
Mitte ühegi teise M57D30, M57TUD ega ka M57TUD2 mootori puhul sellist probleemi esinenud ei ole.
Ilmselt sinna on ka koer maetud, miks esimesel korral kohe hea ei saanud ning miks külmalt (ning hiljem kuumalt) probleemid olid.
Ma loodan, et enam ei teki kahtlust selles, et esialgse seade paigast minek oli tingitud muutunud õhukulust. Mis edasi toimus ei ole ma teadlik, sest otsustati probleemi korda tegemise asemel saade teha.